Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Диабет тип 1 и тип 2

Има два вида диабет, които са коренно различни един от друг. Единствената разлика между тях се корени в това, че в човешката кръв се наблюдават повишени стойности на кръвната захар. Механизмът, по който възникват и единият, и другият вид диабет, е напълно различен.

Какво представляват диабет тип 1 и тип 2?

Общоизвестно е, че когато се открие диабет в юношеска или младежка възраст до 35 години, тогава можем да говори за диабет от тип 1. Когато захарна болест се диагностицира след 35 или 40 години се говори за т.нар. „старчески диабет“.

За съжаление, това съвсем условно разделение към днешна дата не е напълно валидно, тъй като все повече млади хора, включително деца, развиват диабет тип 2.

Причините за това са много и различни – вредни храни, липсва на активно движение, стрес и прочие.

Характерно за диабет тип 1 е панкреасната жлеза да произвежда по-малко инсулин, докато при втори вид панкреасната жлеза в продължение на много години – 5, 10, 15, 20 години е произвеждала огромни количества инсулин. Когато обаче настъпи момент, в който тя вече не произвежда такива високи нива, но те все още продължават да са над нормата, е налице захарен диабет тип 2.

Обикновено при тип 1 детето или младежът е изкарал вирусно заболяване, придружено с възпаление на панкреасната жлеза, което допълнително е усложнило състоянието и е отключило захарната болест.

Как храната оказва влияние на организма при развитие на захарна болест?

В някои случаи причина за появата на диабет тип 1 може да се окаже липсата на майчина кърма. През последните години лекарите констатират, че за лошата работа на панкреаса допринася факта, че майките на кърмят децата още от бебешка възраст, а избират да ги хранят с изкуствени млека, които се смилат по-трудно. Това важи с пълна сила за новородените, които са се появили на бял свят преди термина.

При диабет тип 2 отново храната се оказва в основата на заболяването. Разликата в този случай е, че организмът дълго време е приемал вредна, висококалорична храна. Всички животински храни – прясно мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал, месо, салами, яйца и т.н – са изключително богати на мазнини. Те покачват лошия холестерол и така се възпрепятства правилното усвояването на инсулина от организма.

При съмнение за който и да е от двата типа захарна болест, е най-добре да се обърнем към личния лекар и да си направим изследвания за нивата на кръвната захар.

Comments are closed.