По видове кредити

Кредити от частни лица лихвари – какво трябва да знаем!

Спешен кредит от частни лица

Банките у нас са урегулирали отпускането на кредити и по тази причини не е толкова лесно човек да получи пари. Този ход е логичен, тъй като те трябва да защитават паричните средства и да отпускат финансова помощ само на хора, които гарантирано ще им ги върнат. Това кара хората в България да търсят други начини да взимат пари на заем, когато им се налага спешно.

Кредити онлайн кандидатстванеВ ежедневниците и дори по уличните стълбове непрекъснато се срещат обяви за бързи кредити от частни лица. На пръв поглед всичко изглежда прекрасно и посланията в съобщенията предлагат големи суми при изключително добри условия. Дори някои от тях гласят, че частните кредитори отпускат големи суми за апартаменти, къщи и коли.

Експресни заеми от частни лица

Експертите съветват обаче, че нещо, от което трябва винаги човек да се пази, когато взима кредит, е да получи парични средства от непознато, частно лице, лихвар или заложна къща. Тези хора обещават да отпуснат кредити на стойност от 5 до 25 хил. лв. за времето от 20-25 години до не повече от седмица, но обикновено те са без лиценз или сертификат. Това означава, че няма съответно орган, който да орегулира дейността им.

Докато кредитните компании, които присъстват в регистъра на БНБ, претърпяха доста промени и им се наложи многократно да променят политиката си в полза на потребителите, тези хора не подлежат на никакъв монитогринг и контрол.

Изводът е, че когато на човек му трябват пари възможностите са само две – банкови и небанкови институции.

Частни лица даващи кредити

Нелицензираните, частни лица използват приблизително една и съща схема. Те обещават да посредничат за кредит в размер, например, 30 000 лв. за 5 години при ГПР от 3%. Такъв един човек взима кредит, защото има добър кредитен рейтинг, постоянен адрес и лична карта. В договора обикновено има уловка. Ако човекът, който е получил заема от частния търговец, закъснее с вноските, той губи собствеността си върху имота и частното лице става негов собственик.

Вижте още

Бърз кредит по телефона

Кредити без (с 0%) лихва

Бързи кредити онлайн само с лична карта