Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Желанието на двама влюбени е да продължат живота си заедно напред, да отгледат и възпитат деца. За подготовката на сватбеното тържество се полагат много грижи. Младоженците се стараят да изпипат всичко така, че този ден да им остави хубави спомени за цял живот. Едно от мероприятията в този ден е и сключване на църковен брак. Разбира се, при нас той може да се сключи след като вече е подписан граждански брак. Гражданският брак е юридическо изискване за семейството, докато чрез църковен брак младото семейство получава Божествената благодат за претворяване на естествените отношения между мъж и жена в духовни отношения.

Тайнство Венчание е благословия за брачния живот в самата християнска общност. В законен брак двете половини навлизат в нова реалност, неизвестна за тях. И тук наистина трябва Божията помощ. Но към това не трябва да се подхожда като сделка: ние си изпълнихме дълга към Теб – имаме църковен брак, а Ти да ни осигуриш дом и пълни чаши. Венчаването е укрепване и благословия на съществуващите отношения,а не изграждането им от нулата и нагоре.

Ако хората не се обичат един друг, ако се отнасят помежду си потребителски, ако те женени не смятат нищо да променят в своя живот, да станат истински християни, то църковен брак ще им бъде не спасение, но в още по-голямо осъждане. И техният брак по-скоро ще се разпадне, а не да се укрепи. Към Бог трябва да се отнасяме с преклонение. Църквата е Неговата територия, мястото на Неговото изключително присъствие. За това приемането на Тайнството Венчание „за всеки случай“, „а после ще се сработим“- не си струва. За това когато става дума за хора, които поглеждат към Църквата, а всъщност не са християни, за тях гражданския брак е напълно достатъчен.

Може смело да се каже, че бракът е като трамплин към спасението. Но както с трамплина са свързани много рискове,точно така е и с брака – ако не тръгнеш по този път, ти няма да достигнеш определени висоти и никога няма да узнаеш какво е полет и свободно падане. Встъпил в църковен брак, ти си длъжен да разбереш, че те очакват не само блестящи върхове, но и опасности, които да те разбият.

Comments are closed.