Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

При основен ремонт в старо жилище смяната на щранговете на водопроводната и канализационна системи е актуално. В старите сгради тръбите на различните системи са монтирани преди 40 – 50 години и за това състоянието им е ужасно.

При взето решение за смяна на щрангове и тръбопроводи трябва да се подходи много отговорно и да се разработят всички нюанси на възможностите. В много от случаите при модернизация на жилището си собствениците правят само частична смяна на тръбите, което не решава проблема.

Причина за това отношение към толкова важни системи, каквито са водопроводната и канализационната, много често са недостатъчните финансови средства.

Да се направи смяна на щранговете на цялата система вземат решение много малко собственици. При желание може да се направи и самостоятелна смяна на тръбопроводите като се икономисат средства за труд.

Появилите се на пазара пластмасови тръби за системата на водоснабдяване максимално улесняват и поевтиняват процеса на монтажа на тръбопровода. Пластмасовите тръби са по-евтини от чугунените и ги превъзхождат по технически показатели и дълъг срок на ползване.

Чугунените тръби във водопроводната система са реликва от миналото. Металът е силно податлив на корозия и за това във вътрешността на тръбите се образува ръжда и се натрупва мръсотия. Постепенно вътрешния диаметър намалява заради натрупаните отлагания и в резултат налягането на постъпващата вода постепенно намалява.

Когато от крана тече малка струя на никого не се харесва, а при това се създават и много проблеми. Изходът е един – пълна смяна на щранговете и тръбопровода на водоснабдяването.

За водопроводната система са подходящи различни видове пластмасови тръби. При избор на полипропиленови тръби за водопровода трябва да имате предвид, че за тяхното съединяване е необходимо специално оборудване и практическо умение да се работи с него.

За това е по-целесъобразно да се закупи предварително запояващо устройство и да се научите да го ползвате. Инструментът не представлява сложност и за това бързо можете да усвоите техниката на запояване.

Наред с необходимите инструменти за смяната на щранговете и тръбите трябва да си набавите нужните видове тръби, съединителни елементи, кранове. При избор на кранове е желателно да се предпочитат сферичните.

Тръбите, които ще се ползват, да са съобразени с налягането на водата, температурата за топлата вода.
За системата за топла вода оптимален вариант съобразно отношението цена и технически параметри са полипропиленовите тръби, издържащи температура до 75 градуса.

Трябва да се обръща внимание на маркировката на тръбите, защотото има само за студена вода и такива, които могат да се ползват за топла и студена.

Comments are closed.