Skip to Content

Govrn.BG

Икономика, кредити, инвестиции

Възможно ли е две кафета на ден да ни удължат живота? Може ли всеки път, когато си приготвяме кафе Nespresso всъщност ние да допринасяме толкова много за здравето си, че в крайна сметка да живеем по-дълго. Нека да видим до какви заключения са стигнали учените.

При един експеримент се набират субекти, след което тяхното здраве и заболявания се проследяват във времето. Целта е да се добие добра представа колко здрави са били в началото и колко здрави са впоследствие. Също така трябва да се добие и добра представа за други фактори, които биха могли да повлияят на тяхното здраве от самото начало.

В базов въпросник субектите дават подробни отговори за консумацията на кафе (колко кафе пият на ден, колко често, какви видове кафе и дали е с кофеин или без кофеин), както и други фактори като алкохол, чай, образование, физическа активност, индекс на телесна маса (ИТМ) и тютюнопушене (включително интензивност, вид на тютюна и време след отказване).

Всички доброволци са разделени на групи, по техните сродни генетични вариации, които отговарят кои са им основните ензими, метаболизиращи кофеина. Здравният статус на участниците е наблюдаван по време на проучването.  

Какви са резултатите от това изследване?

След като се вземат предвид фактори като тютюнопушенето и прием на алкохол, изследователите откриват, че хора, които пият кафе, се разболяват по-рядко и живеят по-дълго, спрямо хора, които не консумират кафе през десетгодишния период на проучване. В зависимост от консумираното количество, хората, които пият кафе, са с около 5-10% по-малко вероятно да починат от сърдечни заболявания, рак и други причини по време на периода на проучването, отколкото тези, които не пият кафе.

млада жена пие кафе от голяма чаша

В сравнение с хората, които не пият кафе, тези, които консумират една чаша кафе на ден, имат 8% по-нисък риск от преждевременна смърт. Този процент скача на 16% по-нисък риск за тези, които пият по шест чаши на ден. Хората, които пият до осем чаши кафе на ден, са с 14% по-малко вероятно да починат преждевременно, отколкото тези, които не пият кафе. Този модел се наблюдава за всички видове кафе, включително разтворимо и кафе капсулите Nespresso.

Учените открили, че пиенето на шест или повече чаши кафе на ден не е свързано с повишен риск от смърт. Докато някои предишни проучвания намекват за това, че връзката все още не  е сигурна, настоящото проучване предлага най-обширното изследване за висок прием на кафе до момента. Те също така откриват и, че хората, които са имали анамнеза за рак, диабет, инфаркт или инсулт, не са изложени на по-висок риск от смърт от пиене на умерено количество кафе. И накрая, и най-важното, изследователите откриват, че хората, които са по-малко способни да разграждат кофеина, не са изложени на по-висок риск от смърт.

Преди това изследователите смятаха, че хората, които разграждат кофеина по-бавно, ще имат по-висок риск от сърдечни заболявания, тъй като имат по-високи нива на кофеин в кръвта, спрямо средния човек. Това се оказва, че не е така.

Какво означава всичко това?

Както при предишните проучвания, това е изследване на корелацията. Така че, докато има връзка между консумацията на кафе и по-ниския риск от смърт, все още не можем да кажем, че кафето е причината за по-нисък риск от смърт. Може да има някаква друга променлива на околната среда, която не е отчетена. Консумацията на кафе може да доведе до повече ходене, например, което не е отразено във въпросниците за начина на живот.

Но все пак е правдоподобно, че кафето причинява намален риск от смърт. Въпреки че кафето е най-забележително със съдържанието си на кофеин, то също така съдържа множество антиоксиданти като кафеена киселина и хлорогенова киселина, които могат да имат ползи за здравето.

Това може би е причината рискът от смърт в проучването JAMA също да е по-нисък за тези, които пият кафе без кофеин. Безкофеиновото кафе е също толкова ефективно за намаляване на риска от сърдечни заболявания в други проучвания.

Консумацията на кафе също се смята за предпазваща срещу диабет тип 2, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Ефектът от консумацията на кафе обаче е скромен и не трябва да замества други фактори като диета и упражнения. От друга страна, жените, които пият кафе, могат да имат повишен риск от фрактури и може да пожелаят да намалят консумацията на кафе по време на бременност.

Comments are closed.