Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Статията е написана и предоставена от: https://somaha.bg/

Когато чуете за сребро най-вероятно си представяте красиви сребърни бижута като тези предлагани от Somaha. Знаете ли обаче колко функции има среброто, като благороден метал. Той е изключително блестящ и ако е полиран е най-отразяващият метал с 95% отражение от спектъра на видимата светлина. Това е и причината много огледала да са покрити именно със сребро. Вашата сребърна гривна например може да послужи да се огледате в нея, когато е почистена добре. Перу, Боливия, Мексико, Китай, Австралия, Чили, Полша и Сърбия са домът на по-голямата част от световните сребърни мини. Среброто рядко се среща в чиста форма, а вместо това се среща като смес от метали, сплави. Среброто е скъп инвестиционен метал, който се използва от инвеститори като начин да диверсифицират портфолиото си с благороден метал, имащ най-разнообразни свойства и приложения.

Защо да инвестирате във физическо сребро и кои са най-добрите опции за това?

Чудили ли сте се някога колко пари са ви необходими за закупуване на златни или сребърни монети? Истината е, че не много. Този тип инвестиция е подходяща, ако искате да вложите малка или средно голяма сума. Както споменахме, инвеститорите с опит обикновено използват инвестицията в сребърни монети или бижута, когато искат да разнообразят портфолиото си.

Инвестирането в сребро може да бъде с малко сътресения, защото цената на среброто е много по-нестабилна от тази на златото. Специалистите даже се шегуват, че среброто е всъщност злато на стероиди, за да подчертаят нестабилната му природа. Причините са много. От една страна пазарът за инвестиция в сребро е по-малък. От друга, среброто има огромно търсене за промишлени цели. Това означава, че нарастващото промишлено търсене на сребро води до покачване на цената на метала. Когато се произвеждат повече електрически автомобили или пък слънчева енергия се очаква да нарасне и търсенето на сребро.

money sign silver coins

Цената на среброто често следва цената на златото. Когато търсенето на злато се повиши, среброто също се покачва. Промяна в един или повече от тези фактори може да бъде добър сигнал накъде ще се насочи цената на среброто скоро. Така че, ако искате да добавите сребро към инвестиционния си портфейл, винаги е добра идея да държите под око тези ключови фактори.

Най-добрият начин да се снабдите със сребро за инвестиционна цел е да си закупите сребърно кюлче, сребърни монети или пък класическо сребърно бижу. За повечето начинаещи инвеститори физическите продукти, като кюлчета и монети, са най-сигурният и директен начин за закупуване на сребро. Така че, ако и вие сте един от тях, съвет от нас е да се насочите в тази посока.

Сребърните кюлчета се предлагат в различни форми и размери, включително кюлчета от 1 g, 5 g и 100 g. Някои изсечени кюлчета могат да имат артистичен дизайн, но дали да изберете такива е по-скоро въпрос на вкус. Монетите пък се издават от монетните дворове и ще ви разкажем по-долу, откъде можете да ги закупите.

Безопасни и достъпни начини за закупуване на сребро

Като цяло физическите сребърни продукти обикновено са на добри цени. Трябва обаче много да внимавате, откъде купувате благородни метали. Доверявайте се само на доказани търговци, които са изградили името си с времето. Проверявайте онлайн какви са отзивите за този търговец и ако не откриете такива, съвет от нас е да се насочите към друг. В лицето на  Somaha например ще откриете доверен партньор, който ще ви насочи към най-добрите варианти за инвестиция в сребро днес. Поемането на физическа собственост на сребро ви дава добър контрол върху инвестицията и ви позволява да го продавате, както и когато желаете, което е огромна свобода, която повечето инвестиционни продукти не притежават.

Ползи от инвестирането в сребро

Всичко зависи от това какви точно са вашите цели – инвестиционни или спестовни, каква ви е  стратегията и колко голяма склонност към риск имате. Като цяло има няколко ползи от инвестирането в сребърни продукти. Ако не разполагате с много налични финанси, среброто е на ниска цена и е по-достъпно за малките инвеститори. Често е първият избор на инвеститори с ограничен бюджет, които искат да започнат да инвестират в благородни метали. Среброто е по-евтино от златото и за определена сума, можете да си набавите по-голямо количество.

Среброто може да бъде добър диверсификатор за инвестиционното ви портфолио, защото не е добра идея да инвестирате само в един и същи тип продукт. Това носи възможно най-висок риск, защото ако всичко е вложено в един инвестиционен продукт, при неблагоприятни обстоятелства може да го загубите. Когато обаче имате вложения в различни стоки или метали, то тогава дори и цената на един от тях да падне, вие ще запазите ликвидността.

Природата на благородния метал и неговата история са показали, че при него има по-големи амплитуди в цената, което означава, че можете да получите големи печалби, но и да претърпите големи загуби. Това е интересното при инвестицията в сребро.

Трябва да споменем и че среброто е ключов компонент в зелените технологии. Това на практика означава, че колкото повече се преправят производства със зелени технологии и се търсят такива продукти, толкова повече ще се повишава цената на среброто и неговото търсене. Според специалистите, тази тенденция ще е възходяща дълги години напред.

На последно място трябва да споменем и че сребърното кюлче или монета се съхраняват лесно и не заемат твърде много място. Освен всичко друго ще можете и да ги изложите на показ в дома си, за да радват окото ви с красивия си цвят. Това е една от онези ползи, които не са за подценяване, защото много хора обичат да виждат вложенията си във физическо отражение. Тоест това би било невъзможно, ако инвестицията не е в благороден метал, а в крипто валута например. Традиционното инвестиране в злато и в сребро си има неговите позитиви, които времето не е променило.

Колко е безопасно да инвестирате?

Инвестициите винаги са обвързани с ниво на риск. Колкото по-голям е коефициентът за риск, толкова по-голяма възвръщаемост може да има вложената сума пари. При среброто рискът не е много висок, но възвръщаемостта в дългосрочен план си заслужава. Съвсем спокойно, може да се отправите към някой голям магазин за сребро и да си закупите бижу или монета с инвестиционна цел, без да се притеснявате, че ще загубите пари.

Comments are closed.