Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

02.govrnbg-blogИма някои основни положения, които от дълги години определят финансовата култура на българина. Още от времето на социализма, когато единствената държавна банка даваше сигурност на вложенията, които обикновено се събираха цял живот, само и само за гаранция на старините. Или пък за помощ на внуците, но това е друг въпрос. Лихвите са били нищожни, но  алтернативата да ги държиш у дома не е била никак добра. Това време отдавна свърши.

За последните 30 години, българското банково дело видя няколко големи кризи, които силно разклатиха доверието в него. Въпреки това, срочните депозити са все още основен финансов инструмент, предпочитан от българите за техните спестени пари.

Добър аргумент за това бяха дългите периоди, в които нуждата от свежи пари в банките аргументираше високите лихвени проценти, които стигаха и до 11%. Това гарантираше добър процент чиста печалба за всеки, който инвестираше своите ненужни пари за определен период от време. Тези години отдавна свършиха, като сривът на КТБ бе последният пирон в ковчега на тази илюзия.

Новата реалност е доста по-различна – ниски лихви на влоговете, съчетани с ниски лихви  по кредитите. Банките имат полза от това да раздвижат спящите пари, като това означава само едно – „вече нямате голяма изгода от срочните влогове”.

Голяма част от банките вече въведоха и месечни/годишни такси за такива влогове, което още повече успя да усложни и без това трудното за решаване лихвено уравнение. Не се учудвайте, ако в края на годишния ви период, сумата във влога ви е доста по-малка от очакваното.  Ниските лихви /облагаеми с данък/, често не могат да компенсират нетната стойност на таксите, което ясно и просто, „краде” от чистата сума, която сте вложили. За много от българските банки, отрицателната лихва е вече факт, а вероятно останалите ще ги последват. Това е факт, който всеки инвеститор би трябвало да осъзнава.

Ако погледнем на ситуацията сериозно, това не е чак толкова лошо, стига да го разберете навреме. Инвестицията в печеливш бизнес /мечтата на живота ви?/, може да се окаже по-добра от „спящите пари” в сейфа на някоя банка. Добър вариант е дори и да вземете бързо микрокредитиране от някоя фирма за кредити. Ще трябва да предвидите допълнителни пари за лихвите, но финансовата инжекция може да се окаже от полза.

Истината за парите е, че единственият шанс да ги умножите е да работите с тях. Поверите ли ги на някой друг да работи вместо вас и във ваша полза, това може да ви докара неприятни изненади.

Източник: https://provident-bg.com/

Comments are closed.