Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Дамски парфюми

Дамски парфюми

Историята на парфюмите е богата. Те са изминали дълъг път за да бъдат днес неизменна част от нашето ежедневие. Те са незаменими когато отиваме на бал, вечеря, празненство или просто на работа. Чрез тях ние можем да покажем своята същност и настроение. Парфюмите и бизнесът с тях се е превърнал в средство за трупане на богатства. Много компании занимаващи се с производство на парфюми са спечелили купища пари, като производството на оригинални парфюми се е превърнало в основен поминък за хората в южна Франция. Но от къде тръгват парфюмите?

Първите парфюми са се появили преди повече от четири хиляди години в древна Месопотамия и Египет. За създател на парфюмите се счита жена на име Тапути. Тя е била химик и се е заела с изкуството на извличане на аромати от цветя, билки и масла. Нейното произведение толкова се харесало на фараоните, че те заповядали масовото му производство. В последствие парфюмите били пренесени в Персия и Рим. Начина на дестилиране бил развит от древните химици в Рим и днешен Иран. В началото парфюмите били по-скоро лукс, който можели да си позволят само най-заможните. Почти не можело да се види шишенце с благоуханна течност в домът на по-беден представител на обществото. По време на средните векове в Европа, когато на континента се водели редица войни, парфюмите сякаш изчезнали. Възродили се отново по време на Ренесанса, като този път тяхното присъствие в живота на хората станало постоянно.

По това време монаси от Флоренция започнали отново да дестилират цветя с цел извличането на най-прекрасните аромати от тях. Този вид продукт достигнал до унгарската кралица Елизабет Унгарска и тя заповядала на слугите и химиците си да направят така, че нейните шишенца с ароматна течност никога да не остават празни. По това време в Европа битува мнението, че редовното къпане може да причини смърт. По тази причина иначе интелигентните аристократи избягвали банята, а това водело до неприятни миризми. Парфюмите станали чудесно средство за прикриването на тези миризми.
По този начин две жени успяват да разпространят тази прелест наречена парфюм в цял свят. А днес изобилието от маркови дамски парфюми е огромно.

Comments are closed.