Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Кафето е една от най-консумираните напитки на планетата. Почти всеки един от нас, след като стане сутрин, си прави кафе капсула Nespresso или друг вид кафе. То има общо, стимулиращо въздействие и е високо ценено в модерния, забързан начин на живот. Но как състава на кафето и неговото действие определят кога е най-подходящото време за пиенето му? Има три основни молекули, които участват във взаимодействието на тялото ни с кофеина. Нека да видим кои са те.

Как тялото ни взаимодейства с кофеина?

Аденозин

Аденозинът е инхибиращ невротрансмитер. Когато присъстват в мозъка, тези молекули могат да се прикрепят към аденозиновите рецептори и да инициират „забавяне“ на процесите в организма. Тогава времето за реакция на човек, започва да намалява и той се чувства малко по-бавен. Причината е, че в мозъка му има по-високи нива на аденозин.

Как се променят нивата му през деня? Обикновено аденозинът е най-нисък, когато се събудите, и постепенно се покачва, докато достигне своя връх през нощта. Това ви прави бодри сутрин и сънливи преди лягане.

Аденозинови рецептори

Точно както аденозинът, така и аденозиновите рецептори са критични компоненти за иницииране на реакциите на „забавяне“ на организма. Аденозинът се свързва с аденозиновите рецептори и изпраща сигнали до мозъка, които успокояват неврологичните процеси.

Необходимостта от аденозиновите рецептори не може да бъде оценена, защото без тях, този механизъм за релаксация никога не би завършил. Наличието на аденозинови рецептори позволява на аденозина да се свърже и да насърчава сигналите за „забавяне“ на мозъка. Количеството на аденозиновите рецептори остава относително постоянно при нормални други условия.

Кортизол

Кортизолът е хормон, който се отделя предимно от надбъбречните жлези. Той е отговорен за много физиологични процеси, но за целите на тази статия ще се спрем само на един, а именно ролята му за фокуса и енергията. По-високите нива на кортизол предизвикват усещане за раздразнителност, съсредоточеност и стрес. Това може да ви помогне да се концентрирате върху задачите и да ви осигури значително количество енергия в трудни ситуации. Мнозина го наричат хормон на борбата или бягството.

За разлика от аденозина, кортизолът се покачва сутрин и постепенно се понижава през целия период на деня. Това ви помага да се чувствате съсредоточени и бдителни по-рано през деня, като същевременно ви позволява да се отпуснете по-късно през нощта.

Важното, което трябва да запомните, е, че аденозинът и неговите рецептори са отговорни за понижаването на енергията ви, докато кортизолът е отговорен за повишаването ѝ.

Пиене на кафе рано сутрин

Много хора посягат към чашата кафе веднага след като се събудят. Така се подтикват към продуктивност и позитивно настроение. Това ли е обаче най-доброто време за консумация на кафе? Съществуват ли подводни камъни при употребата на кофеин толкова рано след събуждане? Аденозин, аденозинови рецептори и кортизола действат различно, както обяснихме по-горе. Един от основните стимулиращи механизми на кофеина е потискането на свързването на аденозина и аденозиновите рецептори. Аденозинът и аденозиновите рецептори са като ключ и ключалка. Когато са свързани помежду си, реакциите на релаксация се осъществяват по график.

Кофеинът се конкурира с аденозина. Кофеинът прилича на аденозина толкова много, че е в състояние да се впише в аденозиновия рецептор, но не е достатъчно сходен, за да завърти ключа.

Възпрепятстването на аденозина да се прикрепи към рецепторите, не позволява на тялото да премине в спокоен режим. Това е една от причините кофеинът да ни кара да се чувстваме бодри.

Точно когато се събуждате, аденозинът е на абсолютно най-ниското си ниво. Кофеинът предизвиква скок на кортизола в организма, което ни кара да се чувстваме потенциално стресирани и бодри. Но кортизолът вече е повишен и кафето не го повишава допълнително твърде много.

Кафе няколко часа след събуждане

Макар и все още да е много рано, сте станали от леглото, раздвижили сте се малко и може би дори сте хапнали някаква закуска, за да уведомите тялото си, че сте готови за предстоящия ден. По това време кортизолът ви е в най-ранните си етапи на спад. Производството на аденозин, от друга страна, се е повишило значително и започва да ви забавя.

чаша с кафе от капсула

В този период, ако изпиете чаша кафе капсула Nespresso, нивата ви на кортизол ще се повишат отново и ще ви осигурят първоначалната бодрост, която сте имали, когато сте се събудили (минус умората от събуждането).

Освен това молекулите на кофеина ще потиснат ефектите на аденозина, като блокират връзката с аденозиновите рецептори. Тялото ви ще реши, че започвате целия ден отначало от гледна точка на енергиините ви нива. Това може да са ви и най-продуктивните часове през деня.

Кафе следобед

Сега, след като разбрахте естеството на аденозина и кортизола, можете лесно да направите прогнози за това как ще допринесе кафето към деня ви. Логично, може да си помислите, че кафето в следобедните часове може да бъде добър избор. Всичко обаче зависи от ситуацията. Ако пиете много кафе капсули на ден, то енергията, която ще получите няма да ви повлияе драстично и тялото ви ще е свикнало. Ако обаче рядко консумирате кафе, тогава е възможно тази последна чаша следобеда да ви държи до следващия ден сутринта.

Comments are closed.