Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

keks-s-iaicaКекс с яйца си правим постоянно у дома, нали така? Това е един от универсалните десерти в България, който е много вкусен, има множество рецепти за него и се прави изключително бързо. Още от първобитните хора сме наследили традицията да си печем сладкиши от брашно с различни добавки. Съвременния опростен и лесен вариант е именно кексът, просто няма страна където този десерт да не се прави.
Кекс с яйца различни видове и лесни рецепти

Да, можете да си направите кекс само с брашно, захар и вода, но добавянето на яйца е задължително, ако искате да постигнете един неповторим вкус и жълт наситен цвят. Традиционно кексовете с яйца включват яйца естествено, брашно, захар, олио, вода или мляко (прясно), бакпулвер и ванилия за неустоим аромат, а защо не и малко ром! Когато правите кекс с яйца с тези продукти е много важно да разбиете белтъците и жълтиците на яйцата поотделно, за да стане кекса пухкав и да не остане клисав. Първо разбивате белтъците на сняг. В друг съд разбивате жълтъците с олиото, захарта и водата (прясното мляко). Сега идва време да обедините двете смеси, като постепенно изливате белтъчната смес към жълтъчната и не преставате да бъркате.

Кекс с яйца и сместа за него е завършена, когато добавите към сместа брашното и бакпулвера смесен с него, както и ванилията. Просто слагате в тава, форма за кекс, йена глас или силиконова форма за сладкиши и печете в загрята предварително фурна на 180 градуса за около 30 до 40 минути. Ако предпочитате киселото мляко, като съставка за кексовете си с яйца, то ето и няколко съвета за тях: винаги първо разбърквате захарта с яйцата на пяна. После киселото мляко (около кофичка) разбъркайте със сода бикарбонат една лъжичка или един бакпулвер, докато шупне. Смесвате киселото мляко и яйчената смес, добавяте олиото и брашното. Накрая добавяте и ванилия, канела, сушени плодове ако искате, орехи или пък парченца шоколад. Отново печете в тава или форма за кекс на същите градуси, само че около 50 минути до час. Вадите от фурната, оставяте да изстине и поръсвате с пудра захар, може и да глазирате ако желаете.

Друг вариант за прекрасен яйчен кекс е този с лимонада и какао. При него към яйцата, брашното, олиото и ванилията добавяте какао на прах и лимонада. Този вариант става много вкусен и дъха на свежи лимони заради лимонадата. Какаото може да ползвате, като разделите сместа за кекса на две и оцветите само едната част. Можете да го направите шарен по този начин. Ако искате пък целия го направете какаов, но ще загубите контраста на свежия жълт цвят от лимонадата. Кекс с яйца може да си направите по много начини, но определено всеки от тях е много вкусен и ще зарадва цялото ви семейство.

Comments are closed.