Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Можем да сравним окото с фотоапарат – начинът, по който функционират и двете се доближава. И при двете имаме една оптична част, която призвежда, пречупва светлината и съответно фокусира върху ретината. При човешките очи образът, който се фокусира върху ретината се придава към централната нервна система.

Два типа заболявания могат да се разделят най – общо. Едните са тези, които водят до потъмняване и помътняване на прозрачните следи и заболявания, свързани с рецепторната част на зрителния анализатор.

Катарактата, или по – позната като „перде на окото“ е патологично състояние, характеризиращо се със замъгляване и потъмняване на очната леща. В резултат на това действие, лещата става по-уредно пропусклива. В същото време зрението постепенно се влошава. Ако се остави прогресиращо влошаване на зрението не се лекува правилно и навреме, то може да доведе до слепота.

Постоянно се правят нови и нови проучвания и излизат нови хипотези във връзка с механизмите за развитие на катаракта. Нарушения в кръвоснабдяването и храненето, дължащи се на дегнеративни процеси в съдовете са основна причина за загуба на прозрачност. Смята се дори, че по-висок риск от катаракта имат жените, както и хората с по-тъмна кожа и очи. Страдащите от затлъстяване, пушачите и злоупотребяващите с алкохол също спадат в тази категория.

„Пердето“ на окото е изключително срещан проблем и в около 40% от случаите е причина за загуба на зрение.  Проблемът се среща и при напредване на възрастта.
Първите симптоми на „старческото перде“ се проявяват между 40 и 50 години. Често обаче това състояние не се диагностицира и лекува своевременно. При правилна профилактика и добри грижи за очите, отслабване на зрението при човек, може да се появи чак след 60-65 годишна възраст. Не са редки случаите, в които хората достигат преклонна възраст и запазват остротата на зрението си.

Обикновено катарактата засяга и двете очи, но често може да прогресира с различна скорост. Въпреки, че се приема за заболяване на старостта и се свързва с редица дегенеративни процеси, много често заболяването се наблюдава и при млади пациенти.

Comments are closed.