Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

suspended 2В разговор с одитор по енергийни въпроси, който преди това е работил като строител, беше засегната темата за лошите съвети, които „експертите” дават относно изолацията. Въпросът наистина е интересен, защото следването на тези лоши съвети често води до разрушаване на жилища и болни хора. И двамата споделяме философията, че нещата не трябва да се променят, ако са работили ефективно години наред.

Строителството е цяла наука. Ако правите дома си енергийно ефективен, е много важно да направите това по правилния начин. Ситуацията е подобна на разликата в това да правиш дървен сал и подводница. Салът пропуска вода, но това е простимо, защото той се носи по водата, благодарение на дървения материал, от който е направен и не е нужно да е водонепропусклив. Но подводницата трябва да не пропуска вода и да е структурно здрава, защото в противен случай ще бъда разбита от огромното налягане на водата.

За съжаление, за разлика от подводниците, днес жилищата често се строят по най-евтиния възможен начин, без да се обръща особено внимание на физичните закони. Ситуацията при ремонтите е дори още по-лоша, защото хората често наемат нискоквалифицирани и евтини изпълнители, без да си дават сметка, че парите, които могат да спестят сега, могат да им донесат много по-големи разходи за допълнителни ремонти и дори да ги изпратят в болница заради образуване на плесен и лошо качество на въздуха.

Проблемът е, че хората, които са запознати с науката на строителството, се срещат много рядко. Същото важи и за шансовете да намерите строител, който знае как да направи дома ви енергийно ефективен и здравословен. Именно затова в момента четете тази статия – защото искате да научите какво да не правите, когато изолирате жилището си и как да го направите правилно.

#1 –Изолацията на таванско помещение се прави след херметическо уплътняване и намаляване на влагата

Хората мислят, че изолацията може да се направи сляпо, че просто трябва да се нахвърли малко розов материал на тавана и работата е свършена. Но това не е така.

Ако имате късмет, това ще ви се размине. Ако ли пък не, накрая можете да се сдобиете с нездравословен таван с плесен. Защо?

Таванските помещения на много жилища нямат достатъчна изолация, което позволява преминаването на много топлина в тях. Рискът от кондензация в топли пространства е по-голям, отколкото в студени, затова добавяйки изолация на пода на таванското помещение, вие блокирате част от топлината и не й позволявате да затопля тавана. Това прави тавана по-студен, което в комбинация с навлизането на влага от жилището може да доведе до кондензация, образуване на плесен и гниене на дърво.

Това е една от основните причини, поради която експертите по енергийна ефективност съветват да се направи херметическо уплътнение на тавана преди поставянето на изолация, а вентилаторите и отдушниците в банята да функционират правилно. Херметическото уплътнение намаля влагата, която може да проникне в таванското помещение, като по този начин намалява риска от образуване на плесен и свързаните с това проблеми. Но влагата не може да бъде изцяло избегната. След полагането на изолация е много важно да осигурите добра вентилация на таванското помещение.

Няма значение дали ще използвате вентилационни отдушници близо до върха на покрива или на самия връх, важното е да са правилно направени и монтирани. Ако отдушниците на близо до върха на покрива, по-добре е да са два – по един от всяка страна на таванското помещение, за да се осигури добро течение на въздуха. Ако използвате отдушник на върна на покрива, трябва да имате равен или по-голям обем въздух, който влиза в софитите.

На снимката в началото на статията виждате недобра изолация, при която строителят не е поставил бариера за въздух и влага зад ваната в банята. Вместо такава бариера, има голяма дупка с фибростъкло върху нея, което е абсолютно безполезно.

#1a –Изключете устройството за овлажняване на въздуха

Овлажнителите могат да разрушат жилището и да ви разболеят. Колкото по-добре изолирано е жилището ви, толкова по-малко нужда имате от овлажнители. Въпреки това, много нови и изолирани домове са оборудвани с вградени овлажнители, които изхвърлят във въздуха литри вода. Влагата открива дори най-малките пукнатини и дупчици, и навлиза в стените и таваните. Голямата част от нея достига до таванските помещения, където може сериозно да помогне за изгниването на покрива.

Затова се препоръчва в жилищата с изолация да не се използват овлажнители. Ако въздухът е прекалено сух, открийте пукнатините, през които излиза въздух, и ги запушете, защото те са причина за сухия въздух.

Знам това от личен опит. Преди за открия и запуша всички пукнатини в жилището ми, цяла зима използвах овлажнител. Въздухът беше толкова сух, че устните ми се напукваха и всеки път, щом погалвах кучето, излизаше искра. Но след като се справих с големите дупки и пукнатини, не съм използвал овлажнителя нито веднъж и жилището е комфортно през цялата година.

#2 –Избирайте изолацията внимателно

Изолацията не е стандартен продукт, който може да се използва навсякъде. Целулозата например е страхотна за тавански помещения и стени, но не трябва да се използва в мазета и изби, където може да се овлажни. Фибростъклото, което се използва повсеместно, не е подходящо за гредоред в мазето или на други места, където е необходимо уплътнение, защото то не може да спре движението на въздуха.

Трябва да премислите защо използвате изолация във всяко помещение. Например, гредоредът често пропуска студения въздух. Освен това, той е доста студен, тъй като е изложен на външните температури, което увеличава риска от кондензация. Следователно ви трябва изолация, която уплътнява херметически и не допуска влага. Идеалният продукт в този случай е изолационна спрей-пяна).

Каква е ситуацията с изолацията на стените? Стените обикновено не пропускат въздух от вътрешната си страна и пропускат от външната, като по тях има дупки за електрически кабели и други подобни отвори. Като цяло, стените понасят всякакъв вид изолация, но и тук нещата могат да се объркат. Например, много строители препоръчват използването на бариери за пара, но поставянето им вътрешната страна и непропусклива външна стена може да доведе до много проблеми с влагата във вътрешността на стената. Имайте предвид това и бъдете внимателни при избора на изолация.

Друга важна част от жилището е таванското помещение. Както вече отбелязахме, то трябва да бъде уплътнено преди да се положи изолация. Но дали е възможно това да стане едновременно? Всъщност, изолационната спрей-пяна прави именно това. Вместо да прекарате дни и седмици в мръсния таван, запълвайки всяка пукнатина и отвор, и поставяйки пяна, след което да изолирате помещение, можете просто да отстраните старата изолация и да уплътните и изолирате със спрей-пяна.

В жилищата има и друго места, за които е особено важно да се помисли, като например катедралния таван. Изолацията на такива тавани може да създаде много проблеми. Препоръчително е при тях да не се използва свободна изолация, като фибростъклото. Влагата навлиза през фибростъклото и ще кондензира в пространството под покрива. Проблеми могат да възникнат, дори и ако използвате отдушници. Затова при избор на изолация за катедрален таван, трябва да се спрете на материал, който не позволява преминаването на въздух и влага. Отново, най-добрият вариант е изолационната спрей-пяна.

#3 –Изолирайте цялостно и без прекъсвания: като яке за вашия дом

Една от най-големите грешки, които хората допускат, е да не взимат под внимание цялостната картина на изолацията. Можете да изпълните всичко, написано дотук, и изолацията отново да не е ефективна. Защо?

Представете с една хладилна чанта, която е изолирана и уплътнена от всички страни. По този начин трябва да изглежда добре изолираното жилище. Но какво ще се случи, ако преместите капана на хладилната чанта само с няколко сантиметра настрани? Чантата вече не е уплътнена и температурата във вътрешността й ще се изравни с температурата на помещението. Същото важи и за хладилника. Какво ще се случи, ако оставите вратата му отворена? Той трябва да работи постоянно, за да охлажда, докато топлината от стаята нахлува в него. Всичко това е очевидно. Защо тогава хората плащат на строители, за да постигнат ефекта на хладилната чанта без капак? Или да използваме сравнението с якето – бихте носили якето си с отворен цип?

За съжаление, колкото по-сложен е планът на жилището, толкова по-трудно се прави цялостна изолация. Това е доста сложна задача при модерните жилища с дузина различни линии на покрива и стотици стени. Виждал съм как строители започват да изолират пространството под покрива в една част на жилището, след което изолират стените в друга част, а това прави изолацията на покрива напълно безсмислена.

Една идея е да използвате „номера с молива”. Върху плана на жилището, без да вдигате молива от хартията, начертайте непрекъсната линия, която представлява изолацията на дома. На местата, където повдигате молива, се образува прекъсване на изолацията, от където може да преминава влага и въздух.

#4 – Не нарушавайте оригиналния план на жилището

Трябва да бъдете много внимателни да не „нарушавате” действащия план на къщата. Виждам съм случаи, в които строителите правят наистина глупави неща, които водят до гниещи жилища и образуване на плесен. Ако къщата е построена преди 50 или 100 години и никога не е имала проблем с плесен и мухъл, вероятно има причина за това. Например, много стари къщи са построени с хоросан и летви. Те имат въздушна пролука между външните каменни стени и вътрешните стени от хоросан. Тази пролука позволява водата да се оттече и изпари. Но много хора слагат целулоза и други видове изолация, които не са водоустойчиви – сякаш поставяте гъба в това пространство, която попита водата и прави изолацията пълна с плесен.

Има и други глупави неща, които можете да направите. Например, много покриви имат вентилационни клапи на върховете си. Но защо да монтирате такъв отдушник на 50-годишна сграда, която вече има друга клапа под върха на покрива? Резултат е къща с намалена енергийна ефективност, която е по-податлива на плесен и гниещ покрив, защото отдушника на върха на покрива засмуква влажния въздух от къщата и го изпраща в таванското помещение.

Ако не разбирате смисъла на нещо, не позволявайте на строителите да го правят. Понякога те ще се обидят, че подценявате опита и познанията им, но е възможно да грешат. Консултирайте се и с други специалисти, ако имате някакви съмнения. Може би просто строителят, който сте наели, не е запознат с най-добрите практики, използвани в момента.

#5 – Жилището е сложна система

Това твърдение беше засегнато в точка 4. Сградите приличат на човешкото тяло – нещо, което правите в една част, оказва влияние върху друга част. Точно както монтажа на отдушник на върха на покрива може да увеличи сметките ви за отопление, така има и други неща, които имат неочаквани последици.

Например, много сервизни помещения с котли и бойлери имат големи отдушници, които доставят свеж въздух. Често хората ги считат за източници на студени течения (каквито всъщност са) и ги затварят. Проблемът е, че те са сложени там по някаква причина – за да доставят свеж въздух за охлаждане на бойлера. Запушването на отдушниците в сервизните помещения може да доведе до неправилна работа на нагревателя и дори до проблеми с въглеродния моноксид, които пък от своя страна могат да причинят заболявания и смърт. Неочакваните и непланирани последици могат да бъдат смъртоносни.

За качествен ремонт на жилището може да изберете Експертът в ремонтите!

Друг пример за нежелани странични ефекти от изолация със спрей-пяна е жилище без нормално снабдяване с въздух.

Често казвам, че няма прекалено уплътнена и изолирана сграда, но за съжаление можете да объркате нещата сериозно и да направите изолация на жилището си, без да вземете предвид изискванията за свеж въздух и влажност. Използвайки спрей-пяна, можете да намалите изтичането на въздух значително и да се наложи да използвате вентилатори за да се снабдите със свеж въздух. Съществуват стандарти по този въпрос. Трябва да се осигури определено количество свеж въздух за всеки обитател на жилището. За едно средностатистическо семейство, това количество е равно на количеството, осигурявано от вентилатор в банята. Много често хората, които използват изолационна спрей-пяна, не обръщат внимание на това или просто не знаят за тези изисквания, а резултатите могат да бъдат наистина ужасни.

Ето и конкретен пример. Изолирате и уплътнявате жилището си перфектно и поставяте в кухнята мощен абсорбатор. Когато го включите, той смуква изхвърлените от нагревателя или котела пари и ги вкарва обратно в дома ви. Това наистина може да ви убие.

Друг, не толкова страшен пример: уплътнявате и изолирате жилището си и всеки път, когато се опитвате да запалите камината, домът ви се пълни с много пушек, защото в комина не влиза достатъчно въздух. Затова отваряте прозорец всеки път, когато палите камината.

Има много подобни ситуации, които могат да възникнат, ако просто „изолирате”, без да обърнете внимание на сложната система, която представлява вашето жилище. Моля ви, бъдете внимателни с ремонтите. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към специалист. Но имайте предвид, че за да се отговори на тези въпроси, са нужни точни мерки и редица фактори оказват влияние върху състоянието на дома ви и изолацията, която трябва да се използва.

Comments are closed.