Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

Нуждата от бързи пари може да възникне по всяко време и за всеки. Може да се окажете в извънредна ситуация, да ви предстои голям разход или да се наложи да покриете неочаквани разходи. Тези обстоятелства могат да ви накарат да търсите отговор, ако не разполагате с типичния фонд за спешни случаи, който повечето финансови съветници препоръчват да поддържате. В тези ситуации личният заем може да бъде добър вариант, който няма да се отрази толкова много на кредита ви, колкото други заеми. Получаването на личен заем е лесно, когато знаете къде да търсите и за какво да питате. Ето някои съвети за получаване на бърз заем с минимална бюрокрация.

Преценете колко ви е необходимо и за какво ще го използвате

Първо трябва да решите от колко пари ще се нуждаете и защо изобщо ще използвате заема. От колко пари се нуждаете, ще определи какъв вид заем ще ви е необходим. Ако се нуждаете от пари за голям разход, като например ремонт на автомобил или медицински сметки, може би ще искате да помислите за личен заем. Ако пък искате да направите значителна покупка, като например да си купите нов компютър или да отидете на почивка, много кредитори ще ви позволят да използвате личен заем и за тези неща. Каквато и да е причината, ще искате да сте сигурни, че можете да върнете заема. Ако се нуждаете от бърз заем, още по-важно е да имате предвид условията за погасяване. Уверете се, че сте запознати с особеностите на вашия заем, включително с лихвения процент и кога ще трябва да направите първата си вноска.

Подгответе се да предоставите доказателства за доходите си

Преди да кандидатствате за заем, вероятно ще трябва да предоставите доказателство за доходите си. Кредиторите използват доходите ви, за да преценят способността ви да изплащате заема. Ако имате постоянна работа, имате добри постижения в изплащането на дължимото и заемът е сравнително краткосрочен, би трябвало да можете да получите добър лихвен процент. Възможно е също така да имате възможност да рефинансирате или да получите нов заем с по-нисък лихвен процент след няколко месеца. Ако имате нередовни доходи, например ако сте независим изпълнител или работещ на свободна практика, вероятно ще ви бъде наложен по-висок лихвен процент. Това е така, защото кредиторите са по-несигурни за това колко често ще ви се плаща и кога. Ако сте самостоятелно заети лица, също може да ви бъде начислен по-висок лихвен процент, защото кредиторите ще искат да ви начислят повече, в случай че нещо се случи с вашия бизнес. Може да искате да разгледате друг вид заем, ако имате по-малко стабилен източник на доходи.

Проверете възможностите си и пазарувайте

Преди да кандидатствате за заем, проверете възможностите си. Някои заемодатели ще ви позволят да изплатите заема бързо с по-нисък лихвен процент, например за 12 месеца или по-малко. Някои дори ще ви позволят да заложите необходимата сума и да я изплатите за по-дълъг период от време. Възможно е също така да имате възможност да заемете по-малка сума. Можете да сравните възможностите си, като например лихвен процент и условия на погасяване, за да намерите най-добрата сделка за вас. Колкото по-конкретни сте относно това, от което се нуждаете, толкова по-вероятно е да намерите заемодател, който ще отговори на нуждите ви. Огледайте се за най-добрия заем и лихвен процент, който можете да получите. Може дори да успеете да намерите заемодател, който ще ви позволи да вземете малък заем без кредитна проверка, така че да можете да получите пари веднага, без това да се отрази на кредита ви.

Намерете правилния заемодател и бъдете готови да подпишете

След като сте намерили заемодател и сте се договорили за условията на заема, вероятно ще трябва само да подпишете някои документи. Не забравяйте да ги прочетете внимателно, преди да ги подпишете, и да зададете въпроси, ако нещо не ви е ясно. Може да се наложи да изпратите и копия на документи като скорошни фишове за заплата или банкови извлечения, за да докажете доходите си и способността си да изплащате заема. Ще трябва да платите и малка такса за кандидатстване, за да вземете заема, обикновено няколко долара. Парите, които заемате, могат да отидат направо в банковата ви сметка чрез онлайн превод или да ви бъдат изпратени с чек.

Вземете заема в писмен вид

Когато кандидатствате, повечето заемодатели ще ви накарат да подпишете договор, в който са описани условията на вашия заем. Този договор ще включва сумата, която заемате, и колко ще връщате всеки месец. Когато получавате заем, добре е да получите условията на заема в писмен вид, преди да подпишете. По този начин ще имате запис на това, с което сте се съгласили да направите. В случай че по-късно възникне спор, можете да се позовете на договора, който и двамата сте подписали. Добре е също така да следите всичко, за което изразходвате заема. По този начин можете да сте сигурни, че ще го върнете възможно най-бързо.

Заключение

Получаването на бърз заем е лесно, когато знаете къде да търсите и какви видове заеми се предлагат. Можете да се оглеждате за най-добрите условия и лихвен процент, които можете да получите. Само се уверете, че можете да изплатите заема навреме и изцяло, за да не се окаже, че трябва да платите повече, отколкото сте взели назаем. Кредиторите искат да ви помогнат в спешна ситуация и могат да ви позволят да вземете по-малък заем без кредитна проверка. С правилния кредитор и погасителен план би трябвало да можете да получите парите, от които се нуждаете, без да навредите на кредита си.

Comments are closed.