Skip to Content

Govrn.BG

Икономика, кредити, инвестиции

Звукоизолация на под – важен етап от ремонта или строителството, нали от нивото на поглъщане на шумовете от преградите на етажа ще зависи колко комфортно ще се чувствате в своя дом.

Използваните в строителството материали сами по себе си притежават някакви звукоизолиращи свойства.

Преди всичко трябва да се обработят и закрият всички отвори в стената и пода. Допълнителната звукоизолация е свързана с увеличаване дебелината на пода, за това е необходимо да се отчита както теглото на материалите, така и дебелината им, за да не се намали височината на помещението.

Строителният пазар предлага обширен списък от материали за звукоизолация. Предлагат се ленти за уплътняване, различни видове покрития, клетъчни плочи от стъклени влакна, ПДЧ с добавяне на магнезит, минерални материали под формата на подложки и плочки, шумоизолационни плочи за използване в плаващи подове, ролкови материали за изолация на шума от удара, фибростъкло.

Изброените материали съвсем не завършват списъка, особено ако се има предвид, че топлоизолиращите материали също притежават добра звукоизолация.

Качествена звукоизолация на под може да се направи с използването на подложки от корк. Предлагат се под формата на лист или руло. Имат дълъг срок на експлоатация. Проявяват висока устойчивост към вибрация и различни видове шум.

Много е важно да се спазва точната технология за звукоизолацията на пода, защото направените пропуски могат да доведат до поява на плесен при наличие на повишена влага или конденз.

С добри показатели е и минералната вата. Наличието на въздушни междинни слоеве между влакната и тяхната еластичност определят шумо- и топлоизолиращите свойства на материала.

Химически неутрална е и може да се постави и на метални тръби и за това се използва за изолацията им.

Ниското тегло определя използването на тези материали в строителството, защото не водят до претоварване на пода и фубдамента.

Използваните подложки при поставяне на ламинат също подобряват звукоизолацията на пода. При повишена влажност по него може да се появи плесен.

Пенополистерол – произвежда се на пресовани плочи с различна дебелина и размер (стиропор). Достатъчно трайно, влагоустойчиво и с дълъг срок на ползване покритие.

Лесно се ползва, не образува плесен. Той проявява и прекрасни топлоизолиращи свойства.

Като се сравнят всички материали съобразно качествата им, за предпочитане са материалите на рула за звукоизолация на под от бетон, а за дървено покритие да се ползват минерални подложки.

Comments are closed.