Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси

В началото на петдесетте години на миналия век много любители на морските плавателни съдове се обявяват против моторните яхти – според тях двигателя за яхтата е безполезен и даже опасен по отношение на пожар, и може да откаже да работи в най-критичен момент. Много капитани считали съюза между мотора и платното за противоестествен.

Сега положението е изменено. Трудно ще намерите човек, който се занимава с превоз по вода да отрича необходимостта от монтиране на спомагателен двигател. За круизи са предпочитани моторните яхти и ако не се намерят подходящи, то в последствие се оборудват с двигатели. Двигателят безусловно е необходим, особено когато влиза в пристанището яхтата по тесен канал, маневрирайки срещу вятъра. За него неволно се мисли и когато платната са безпомощни, а яхтата трябва бързо да се връща в яхт клуба, или трябва движението да бъде срещу вятъра.

Когато трябва да се преминава през тесни канали или под мостове в тези случаи двигателят не само улеснява маневрите, но и позволява да се икономиса време, за което може да се отиде на стотици мили по-далече или да разгледате забележителностите на града. Често пъти на плуващи на моторни яхти им се иска да има платна и да се използва свежия полъх на вятъра, да се икономиса гориво, просто да не се чува шум на двигатели и вибрации.

При проектиране на моторни яхти се поставя задача да се получи висока скорост. При този вид плавателни съдове отпада необходимостта да се съобразяват с посока и сила на вятъра. Така че, ако решите да си подарите круиз, то ще имате удоволствие да си прекарате прекрасно на прекрасни плавателни съдове, безопасни и достатъчно бързи. По морските вълни няма да има нужда непрекъснато да се мисли за посоката на вятъра, а ще се наслаждавате на безкрайната морска шир.

Разбира се, моторните яхти са средство за бизнес за някого, а за друг – средство за удоволствие. Не зависимо с каква цел се интересувате от плавателен съд, винаги може да посетите някой яхт клуб. Там ще получите желаната информация по всички въпроси, свързани с плавателни съдове и разходка по морето. И, най-важното е, че ще можете да си прекарате прекрасно на чаша чай или кафе около морския бряг.

Comments are closed.