Skip to Content

ФИНАНСОВИ СТАТИИ

Кредитиране, спестяване, финанси


Когато говорим за топлоизолация, много неща са важни. Голяма роля за изолирането на дома ви има и дограмата. Видовете топлоизолация пък са:


Фибростъкло


Tова е най-често избираното решение за любителите на „направи си сам“ – тази топлоизолация обикновено се доставя на рула и е подходяща за монтаж между стандартни греди. Неговата широко разпространена наличност и цена несъмнено са най-големите предимства на този избор, що се отнася до минусите – самата инсталация е доста трудна, а вдишването на влакната може да причини здравословни проблеми, така че винаги носете маска и защитно облекло, когато работите с този материал.

Минерална вата


Друг популярен материал е минералната вата. Изолацията на стените с минерална вата изисква инсталирането на допълнителни решетки. Материалът има подобни параметри на топлоизолация като полистирола и в същото време е огнеупорен продукт.
Минералната вата е вид DIY изолация, която има своя характерна форма – голямото предимство на такава изолация е, че тя се оказва по-огнеупорна от подобни продукти от фибростъкло. Освен това изолацията е по-екологична и нейната рециклируемост е 90 процента. Този материал обаче може да насърчи плесента, ако се намокри, а вдишването на влакната също може да бъде опасно – което трябва да се спомене от гледна точка на минусите.

Разхлабен пълнеж


Ако на тавана ви има много кътчета, най-добре е да използвате хлабава изолация от фибростъкло или целулоза. Въведена в даден обект от специална машина, тази изолация ефективно запълва празнините, но с времето може да се компресира, губейки своята ефективност. Целулозата може да се представи по-добре от фибростъклото при много ниски температури, но е твърде тежка за някои тавански помещения. Това е прозрение за най-важните му предимства и недостатъци.

Топлоизолация


Гладко напръсканата топлоизолация осигурява висока R-стойност и може да се използва в помещения, изискващи повишена устойчивост, осигурявайки отлична въздушна бариера. Недостатъкът обаче е, че тази опция може да бъде по-скъпа от другите видове изолация и изисква помощта на професионалист. Накрая обаче си струва да се отбележи, че той може да ограничи и други задачи, свързани с домашната работа, като допълнително запечатване.


Каквато и топлоизолация да изберете, важно е да имате и качествена дограма, за да е наистина ефективно.

Comments are closed.